Partidul Naţional Liberal (PNL), filiala Sălaj, continuă acţiunile din cadrul campaniei „PNL are grijă de sănătatea ta”. Începută în urmă cu trei ani, această campanie s-a bucurat de un real succes şi în judeţul Sălaj unde, periodic, mii de persoane au beneficiat gratuit de verificarea valorii glicemiei şi tensiunii arteriale sau de controale optometrice. După evenimentul dedicat luptei împotriva cancerului la sân, de la începutul acestei luni şi controalele oftalmologice gratuite efectuate de medici la sediul PNL Zalău pe tot parcursul săptămânii trecute, acţiunile liberalilor sălăjeni vor continua şi în această săptămână. Astfel, joi şi vineri (15 şi 16 octombrie), pe platoul din faţa Instituţiei Prefectuluidin Zalău, zălăuanii vor putea să îşi verifice glicemia şi tensiunea arterială. Cei care vor dori, vor putea semna petiţia pentru promovarea Legii Prevenţiei, o iniţiativă legislativă susţinută de parlamentarii PNL. Vremea se anunţă destul de prietenoasă, astfel încât toţi cei care doresc să-şi verifice valorile tensiunii arteriale şi cele ale glicemiei, gratuit bineînţeles, sunt aşteptaţi la cortul din centrul municipiului, joi şi vineri între orele 10 – 17. Astfel de acţiuni urmează să fie fi organizate în perioada următoare şi în celelalte localităţi din judeţ.
Cetăţenii pot susţine prin semnătură un nou proiect legislativ important -Legea Prevenţiei în Sănătate
Prevenţia reprezintă una dintre activităţile cruciale în menţinerea unei stări de sănătate bune a populaţiei. Indiferent despre ce afecţiune vorbim, prevenirea ei este prima şi cea mai importantă măsură pe care o societate trebuie să o implementeze şi să o susţină. Cadrul legislativ propus de PNL este concis, bine structurat şi aduce pentru prima dată această activitate deosebit de importantă în forma unei legi. Prezenta propunere legislativă introduce obligativitatea susţinerii prin bugetul de stat a întregului program naţional de prevenţie, precum şi adoptarea anuală a programului concomitet cu alocarea sumelor necesare prin legea bugetului.
„Pentru a îmbunătăţi starea de sănatate şi de utilizare a fondurilor publice este obligatoriu ca autorităţile guvernamentale să organizeze şi desfăşoare o activitate îndelungată în domeniul prevenţiei şi de aceea numai prin lege se creează mecanismele de realizare a obiectivelor propuse”, spune PNL în expunerea de motive a proiectului legislativ. Scopurile activităţii de prevenţie, prezente şi în proiectul de lege, sunt promovarea sănătăţii şi educaţia pentru sănătate inclusiv acţiuni care actionează asupra determinanţilor sociali şi a inechităţilor în starea de sănătate, sprijin, comunicare şi mobilizare socială pentru sănătate, ocrotirea sănătăţii, prevenirea apariţiei îmbolnăvirilor, stoparea sau diminuarea avansării procesului de îmbolnăvire, prevenirea şi/sau reducerea complicaţiilor îmbolnăvirilor precum şi evitarea deceselor premature.
ANPS- Agenţia Naţională de Prevenţie în Sănătate
Tot prin această Lege se doreşte înfiinţarea Agenţiei Naţionale de Prevenţie în Sănătate (ANPS), o instituţie publică aflată în coordonarea Ministerului Sănătaţii. Finanţarea activităţii de prevenţie se asigură, potrivit noului proiect legislativ, din bugetul de stat, bugetele locale şi alte surse, inclusiv din donaţii şi sponsorizări. Sumele prevazute în bugetul de stat pentru activitatea de prevenţie în sănătate nu pot fi mai mici decât un procent de 10 la sută din fondurile publice alocate sistemului naţional de sănătate (Ministerul Sănătatii şi Casa Naţională de Asigurări de Sănătate). ANPS va fi autoritatea competentă în domeniul serviciilor de prevenţie. Această Lege este prima de acest gen la noi în ţară şi ar putea aduce pe lângă un cadru legal firesc, banii necesari unor activităţi fără de care prevenirea bolilor nu ar putea fi posibilă. Ar putea oferi o mai bună cunoaştere a prevalenţei şi a incidenţei bolilor, elaborarea unor metode de evaluare a eficacităţii asistenţei medicale dar şi evidenţierea grupelor de populaţie cu risc crescut la anumite îmbolnăviri.
Prin programele şi activităţile ce vor putea demara având la bază această lege, vom putea depista precoce boli grave, cronice, cărora le cad victime anual atât adulţii cât şi copiii şi se va putea supraveghea starea de sănătate a populaţiei prin controale şi examene periodice pentru care nu vom mai fi nevoiţi să scoatem bani grei din bugetele familiale.
Felicitari doamnelor !Stim ca voi sunteti cele mai harnice.
Salutam astfel de actiuni a doamnelor!